Навчальний план TalentA 2024-2025 розроблений відповідно до потреб жінок-фермерок з метою сприяння життєздатності їхнього бізнесу в умовах повномасштабної війни. Отримані знання забезпечать дозволять створити нові проєкти з переробки сільськогосподарської продукції та збільшити локальне виробництво готових продуктів харчування, що сприятиме сталому розвитку та забезпеченню продовольчих потреб територіальних громад.
Цьогоріч організатори відібрали відповідно до критеріїв програми 118 учасниці серед понад 200 заявок.
Протягом двох місяців учасниці TalentA 2024-2025 прослухали лекці] за напрямками: управління бізнесом в умовах кризи, управління персоналом, фінансовий менеджмент, сталий розвиток та сучасні практики та інноваційні рішення для агробізнесу. Лекції читали відомі експерти викладацької та бізнес-спільноти, фахівці Corteva Agriscience, які володіють передовими знаннями, накопиченими лідером сільського господарства за довгу історію роботи в понад 140 країнах світу, а також представники Міністерства аграрної політики та продовольства України.
75 фермерок, які прослухали не менше 80% основної програми, отримали Сертифікат учасниці програми TalentA і мали можливість прослухати факультативні лекції з агрономії, маркетингу, дізнатися про фінансові та податкові тонкощі ведення бізнесу, а також зустрітися з представниками галузевих об`єднань в агро.
Паралельно тривав конкурс грантових проєктів – організатори визначили 22 фіналістки, які працювали з менторами під час розробки ідей, кращі з яких отримають від Corteva Agriscience кошти на забезпечення продовольчої безпеки громад та підтримку бізнесу.
Оголошення переможниць відбулося 18 березня 2025 року. Corteva надала чотири гранти для розвитку переробки аграрної продукції в громадах у Житомирській, Київській, Миколаївській та Чернігівській областях.
«Фермерська морозильня: збережені користь і смак – прибуток цілий рік» — проєкт Ірини Барзо, Київщина. На фермі з вирощування фруктів та ягід буде створено потужності для зберігання та подальшої реалізації власної замороженої продукції. Це дозволить збільшити площі під культурами та підвищити річний прибуток підприємства. Проєкт передбачає залучення студентів із різних регіонів України, забезпечуючи їм можливість навчання та набуття практичних навичок.
• «Крем-мед та воскові вироби із місцевої сировини: модернізація бджільництва на Житомирщині» — проєкт Альони Добринської, Житомирщина. Пасіка «УА» створить виробництво крем-меду та виробів із воску та зможе реалізовувати нові вироби, збільшуючи свої прибутки. Також планується налагодити партнерство з місцевими пасічниками та передати до дитячих будинків сімейного типу частину виробленого крем-меду.
• «Впровадження цеху переробки власного фуражного зерна на крупи» — проєкт Аліни Кунденко, Чернігівщина. На власному малому сільськогосподарському підприємстві ТОВ «Агросвіт 2021» фермерка створить цех для переробки вирощеної пшениці, кукурудзи, ячменю, сої та соняшника на крупи та компоненти для виготовлення комбікормів. Частину продукції безкоштовно отримуватимуть соціально незахищені мешканці Михайло-Коцюбинської селищної ради, де розташоване виробництво.
• «З поля – в піч: тепло без втрат!» — проєкт Валентини Чечіної, Миколаївщина. Підприємиця реалізує ініціативу з виробництва паливних пелет із пожнивних відходів від вирощених зернових та олійних культур. Продукція буде доступна для широкого кола споживачів Костянтинівської територіальної громади, а частина пелет безкоштовно надаватиметься соціально незахищеним мешканцям.