Press Release •  03.10.2020

Сергій Резніченко: Навчайтеся і ухвалюйте сміливі рішення!

Something went wrong. Please try again later...
SR Photo Credit : 

Сергій Резніченко, керівник з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience, ментор програми TalentА, – один з тих, хто безпосередньо втілює слоган Corteva «Ми вирощуємо прогрес». Уся його кар'єра пов'язана з сільським господарством – овочеві та польові культури, нові сорти та гібриди, засоби захисту, досвід різних країн, запровадження нових технологій. На переконання Сергія, широкий погляд на речі дозволяє швидше і точніше бачити нові можливості й адаптувати їх до нових ринків. Так само, як і широта освітніх інтересів та безперервне навчання: базова агрономічна освіта у кращому аграрному вузі країни дозволяє міцно стояти на землі, маркетинг – бачити причинно-наслідкові зв'язки, а досвід колег, прагнення дійти до суті «як і що працює» – зберегти професійні позиції у насиченому новою інформацією середовищі.

Сергій Резніченко розповідав слухачкам про інноваційні рішення для агро – виявилося, що дехто ними вже користується, а дехто поки що віддає перевагу традиційним методикам. Хто має більші шанси на успіх та як зміцнити позиції малого фермерства, використовуючи сучасні технології, – про це Сергій розповів програмі TalentA по завершенні занять.


Яких знань з агрономії, як правило, не вистачає дрібним фермерам у першу чергу, і який досвід великих компаній може бути корисним?

- Як показує практика, часто до ідеї зайнятися вирощуванням культур чи розведенням худоби в невеликих масштабах приходять люди, які не мають профільної освіти і навіть навичок, тому очевидно, що їм бракує базових знань з агрономії – адже не всі вчилися в профільних ЗВО. Але це не проблема, якщо люди готові вчитися, шукати інформацію, ставити запитання і слухати відповіді. Важливо усвідомити: аби досягти сталого успіху, потрібно починати з основ – правильного розуміння фізіології рослин, критичних фаз розвитку, факторів, які можуть збільшити чи зменшити урожайність, від чого насправді потрібно і як саме ефективно захищати посіви. Також важливо звернути увагу на економічну сторону фермерства: розрахунок бізнес-кейсу, термін повернення затрат, розуміння, які інвестиції повертаються за один рік, а які – за довший час, але дозволять отримувати сталі врожаї.


Наскільки слухачки TalentA готові до змін, сприйняття та запровадження інновацій у своєму господарстві?

- Як і в інших групах, серед слухачок, з якими я працював, чимало таких, хто намагається працювати традиційними методами, думає, що використання новітніх інструментів – це для великих агрохолдингів з іноземними інвестиціями. Але дедалі більше готових до змін, які розуміють, що єдина реальна перевага невеликого фермерського господарства це – мобільність в ухваленні рішень, інноваційні підходи, гнучкість в адаптуванні нових ідей до потреб ситуації. Саме такі фермерські господарства мають шанс залишатися на плаву і досягати успіху.


Чи кожному фермеру потрібні інноваційні рішення і якого рівня?

- Я зовсім не проти традиційних способів господарювання, вони часто приносять стабільні результати, але найбільший виграш за тими, хто готовий думати і ризикувати впроваджувати щось нове.


Оцініть рівень впровадження високих технологій в агрокомплексі України – яке місце посідає наша країна та її фермери?

- На мій погляд, наша країна доволі швидко підхоплює інновації в сільському господарстві та впроваджує їх на практиці. На жаль, сьогодні ці інновації доводиться запозичувати із закордонного досвіду – наші науково-дослідницькі установи мало допомагають у цьому. Але якщо розробка чи методика пройшли початкове «тестування», наприклад, в США (нова селекція, азотне живлення, диференційовані посіви тощо) чи у Китаї (застосування дронів для обробітку полів), і принесли позитивні результати, наші фермери швидко адаптують їх у себе.


Який вплив на сталий розвиток мають інноваційні технології?
- Їхній вплив – безпосередній і суттєвий: більшість нових розробок для агро дозволяють досягати кращих і стабільних результатів, зменшувати негативний вплив на довкілля, скорочувати використання слабковідновлюваних ресурів. Прикладів тому безліч: новітні засоби захисту рослин, які мають селективну дію і швидше розкладаються (наприклад, Arylex™ active), гібриди, які заощаджують вологу (Optimum®AQUAmax®, Maximus® та інші подібні розробки), розробки для управління родючістю ґрунтів на основі даних, зібраних супутником тощо.

Чи встигає українське жіноче фермерство за сучасними науковими розробками?
- Вважаю, що гендерне питання тут не постає: чоловіки й жінки рівні у своїх можливостях доступу до інформації та нових розробок, тож якщо жінка вирішила присвятити себе фермерству, вона встигає це робити нарівні з чоловіком, а в багатьох випадках – і швидше. Якщо ви запитаєте, хто охочіше це робить, то тут все паритетно.


Які аспекти ваших лекцій найбільше зацікавили слухачок TalentA?
- Відзначу дуже прикладний підхід учасниць до інформації: їх цікавили практичні можливості застосування знань у реальних ситуаціях, потенціал методик та інструментів, про які йшлося на лекції, а також кейси.

 

Що б ви порадили учасницям програми TalentA для професійного розвитку?
- Перше, про що слід ніколи не забувати, – міцні основи. Це підґрунтя для розвитку – читайте профільну літературу, шукайте інформацію, обмінюйтесь досвідом, відвідуйте семінари провідних компаній – як, наприклад, Corteva. Наші спеціалісти контактують з колегами з інших країн і готові ділитися кращим досвідом, набутим не лише в Україні, а й у світі, причому таким, про який ще немає інформації українською мовою. І вчіть мови – це відкриє нові можливості у спілкуванні, навчанні та роботі. Бажаю усім успіху, а в грантовому конкурсі хай переможуть сильніші!