19.05.2021

НОВИЙ ГЕРБІЦИД ПЕТРА™ – НА ВАРТІ ПОСІВІВ СОЇ

Something went wrong. Please try again later...

The Ukrainian Farmer, №5, травень

Цього року, за розрахунками Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, валовий збір сої порівняно із 2020-им зросте на 10,7%, а це близько 3,1 млн тонн. При цьому площа посіву планується на минулорічному рівні — 1,3 млн га. Отже, з огляду на незмінність посівних площ можна стверджувати, що оптимістичні прогнози урядовців базуються на зростанні врожайності культури.

Які чинники впливають на продуктивність сої? Звісно, це селекція, якість насіння, система захисту посівів, територіальна структура розміщення посівів тощо. Зупинимося на такому вагомому елементі технології, як захист культури від бур’янів. Це важливе питання, адже втрати врожаю сої через шкодочинність бур’янів можуть сягати від 30 до 50%.

Такий високий рівень загрози пояснюється не тільки шкодочинністю бур’янів, але й особливостями розвитку рослин сої. На початкових етапах вегетації ця культура росте доволі повільно, а бур’яни значно випереджають її в рості і є потужними конкурентами за споживання вологи, поживних речовин та світла. 

Завантажити повний текст статті можливо за посиланням.

Стаття на сайті журналу за посиланням.