Publication •  23.11.2022

Андрій Андрюшко: Попри війну Україна – це взірець польового технологічного прогресу та якості

Something went wrong. Please try again later...
media  

Corteva Agriscience – найбільша публічна наукова компанія у світі, яка чи не першою серед виробників насіннєвого матеріалу і ЗЗР прийняла рішення про припинення бізнесу в росії після повномасштабного військового вторгнення останньої на територію України. Компанія зупинила нові продажі та ініціювала план згортання всієї виробничої й комерційної діяльності на території країни-агресора. Натомість лідер насіннєвого ринку спрямував зусилля на підтримку українських співробітників, їх сімей, клієнтів та громад. І практично з перших тижнів повномасштабної війни продовжував виробляти насіння на власному заводі в Полтавській області. В цьому сезоні обсягів виробництва вистачило не лише на забезпечення потреб внутрішнього ринку, а й на потужний експорт в країни ЄС. Як це вдається та що чекає насіннєвий ринок найближчим часом, розповів Андрій Андрюшко, керівник із виробництва насіння в Східній Європі компанії Corteva Agriscience.

У перші дні війни ви зупинили роботу насіннєвого заводу у Полтавській області, але дуже швидко її відновили знову. Розкажіть, як зараз працює завод, чи спостерігається нестача кадрів? 

А.А.: З початком повномасштабної війни ми в Corteva були зосереджені на захисті колег. Коли це завдання було вирішено, 7 березня ми відновили відвантаження, а з 21 березня завод повноцінно почав працювати. Для мене було приємною несподіванкою почути, що більшість наших клієнтів готови сіятися та чекають, коли зможуть отримати насіння, а більшість співробітників готові працювати, щоб завод міг продовжувати забезпечувати фермерів найкращим насінням. Я пишаюся своєю командою в Україні, під керівництвом Олексія Турчинова, яка одностайно ухвалила це рішення. Поза планом у команди з'явився ще один показник KPI – вся команда має покинути завод за 4-5 хв в разі оголошення повітряної тривоги/

ВИНОС Бути у безпеці, залишатися людиною та бути професіоналом – квінтесенція того, як не тільки виживати у складних умовах, але й працювати на успіх

Завод у Полтавській області працює цілодобово. Також цілодобово ведуться польові роботи, збирання насіння. Звісно, ми відчули обмеження переміщення в нічні години. Але дотримуємося закону і організували позмінну роботу так, щоб максимально уникнути незручностей. Холодна та дощова погода вересня та жовтня цього року також внесла певні корективи, збирання врожаю було подовжено на 20-25 днів. Що стосується кадрів, то ми не відчуваємо з цим проблеми. Майже всі наші співробітники на місці та працюють. Бути у безпеці, бути людиною та бути професіоналом – квінтесенція того, як не тільки виживати у складних умовах, але й працювати на успіх.

Чи змінилися обсяги виробництва насіння у цьому сезоні та з якими викликами стикаєтесь у поточних умовах? 

А.А.: Хоча масштаби вирощування мали збільшуватись кожного року, цього сезону ми прийняли свідоме рішення та посіяли менше кукурудзи та соняшнику, адже не сіяли в ризикованих зонах Чернігівської, Сумської, Херсонської та Запорізької областях. З огляду на сьогоднішні показники збирання та порівнюючи поточний сезон з минулим, ми виробили трохи менше насіння всього, але урожайність з кожного гектару зросла цього сезону на 15% завдяки нашій вмотивованій команді, зусиллям партнерів та достатньо гарної погоди протягом червня та липня. І точно, вироблена кількість достатня, щоб задовольнити потреби і побажання клієнтів як в Україні, так і поза її межами.

Ми змінилися, тому що наша відповідальність і мужність при виконанні завдань у критичних умовах знаходиться на найвищому рівні. Викликів, звісно, безліч – безпекові, технологічні, логістичні, енергетичні, фінансові тощо. Для всього, що неможливо контролювати, ми розробляємо запобіжні плани – готові рішення, які дозволять компанії не зупиняти виробництво і продовжувати збирати врожай, сушити і пускати на доробку насіння.  

Більш як 230 днів війни ми продовжуємо ініціативи по поліпшенню надійності і якості виробництва на заводі.

У нас є запобіжні плани, пов'язані із газовим постачанням для виробництва. Наприклад, рішення по скрапленому газу для сушки насіння. Раніше його не використовували, але зараз він дає змогу забезпечити певну автономність. Зараз ми розглядаємо можливість отримувати енергію від спалювання качанів – побічних відходів від виробництва насіння. Також альтернативою є біоенергетика та біогаз, але це потребує більш широких можливостей по постачанню обладнання та спеціалістів. Всі рішення, як і раніше, базуються на стратегії зниження викидів в атмосферу та сталого сільськогосподарського виробництва.

Ще один антикризовий сценарій – обмолот кукурудзи у комбайні напряму. Це абсолютно не шкодить якості збирання, але пришвидшує доробку насіння. І заодно є життєздатною альтернативою для того, щоб закрити відразу дві надважливі задачі: забезпечити аграріїв насінням та підтримати продовольчу безпеку.

Звісно, ми маємо обмеження військового часу: не можемо використовувати транспорт 24 години на добу, їздити через великі міста, застосовувати дрони, призупиняємо роботу заводу через повітряні тривоги, зменшуємо кількість використання електроенергії. Але компанія переналаштовується, щоб встигати за всіма змінами точно слідувати всім технологічним потребам та виробляти якісне насіння.

Ми змінилися, тому що наша відповідальність і мужність при виконанні завдань у критичних умовах знаходиться на найвищому рівні

Що для Corteva Agriscience зараз є основним орієнтиром у прийнятті управлінських рішень щодо реалізації тих чи інших проєктів в Україні?

А.А.: Найперше – безпека співробітників, на другому місці – якість, репутація, надійність виробництва, на третьому – достатні обсяги, щоб задовольнити ринок. 

Corteva Agriscience – «Тільки з Україною», і ми демонструємо це щодня, виконуючи свою роботу. Компанія одразу залишила російський ринок після початку війни, що високо оцінили фермери, для яких важлива патріотична та етична позиція партнерів і які дбають про власну репутацію, ретельно обираючи тих, з ким працюють. Ми дбаємо про навколишнє середовище, використовуємо лише ресурсозберігаючі технології, запроваджуємо більше інновацій на заводі та в полях. Впроваджуємо strip-till до до 10% площ, застосовуємо точне землеробство до 60% всіх площ, на двох тисячах гектарів використовуємо диференційовані норми висіву та маємо тестове поле із краплинним зрошенням – все для того, щоб ефективно використовувати наявні ресурси для отримання заданого врожаю при помірних чи мінімальних витратах.

Як функціонує зараз ринок насіння в Україні та чи є можливості для розвитку?

А.А.: Ринок насіння працює зі значними змінами. Є проблеми з логістикою, збутом, дефіцитом спеціалістів, зберіганням, ціною на товарне зерно, була паливна криза.

На насіннєвому ринку України є відразу кілька великих драйверів. Це сучасні технології, гарний клімат та ґрунти, наявність охочих та вмотивованих спеціалістів, можливість поставляти насіння (зокрема, кукурудзу) та сертифікувати його по стандартам ЄС, а також доступ до експортних ринків.

Corteva Agriscience – лідер по об'єму виробництва кукурудзи в Україні. Ми посіяли в цьому році понад 6 тис. га. Багато насіння йде на експорт. Порівняно з минулим роком експорт зріс у 16 разів. 

Головним фактором, що гальмуватиме ринок найближчим часом, є складнощі з експортом українського зерна. Сховища переповнені торішнім врожаєм, а на зовнішні ринки поставлено близько 13,5 млн т – це дуже мало, порівняно із можливостями України.

Але ми все одно інвестуємо і підтримуємо на високому рівні наші технології і об'єми, орієнтуючись на цифрові технології, оптимізацію процесів вирощування та точне землеробство. 

Ми любимо те, що ми робимо, і ми робимо те, що ми любимо

Corteva Agriscience багато працювала над локалізацією виробництва насіння. Інвестувала в інновації, як то преміальні технології обробки насіння, використання максимально ефективних захисних речовин з м'яким впливом на навколишнє середовище тощо. Наскільки зміниться ця стратегія у найближчому періоді?

А.А.: Не зміниться, після Перемоги плануємо навіть збільшувати потужності насіннєвого заводу. Але для того щоб вести ринок за собою, необхідно створювати все нові й нові рішення, впроваджуючи нові ефективні технології. Corteva Agriscience впроваджує інновації та дотримується принципів сталого розвитку. Минулого року ми відкрили лабораторію з обробки насіння на нашому заводі, яка є взірцем останніх розробок. У лабораторії ми швидко і якісно перевіряємо безліч показників насіння, що стало великим проривом на ринку. 

Ми впроваджуємо преміальні технології обробки насіння LumiGEN®, найліпше адаптовані до місцевих умов вирощування, включаючи інсектициди для повного захисту рослин та насіння від шкідників та інші інноваційні продукти з максимально ефективними діючими речовинами, що значно пом'якшує вплив на довкілля. Такий підхід відповідає зобов’язанням сталого розвитку Corteva в напрямку захисту ґрунтів та біорізноманіття. І надалі продовжимо пропонувати рішення, які пришвидшуватимуть розвиток сільськогосподарських практик. 

Мені подобається вираз австрійського психотерапевта Віктора Франкла, який вижив у фашистському таборі: «Першими зламалася ті, хто вірив, що все скоро закінчиться. Потім ті, хто вірив, що це коли-небудь закінчиться. Вижили тільки ті, хто сфокусувався на справах без очікування того, що може трапитись». А всі українці мають не тільки вижити, а й боротися за Україну всіма можливими засобами. 

Українська якість – це стандарт навіть для європейського ринку. Я гордий тим, що поставки нашого насіння чекають в Угорщині та Румунії. 

Чому зберігати виробництво на ринку України залишається важливим для компанії, попри численні ризики, пов'язані з війною? 

А.А.: Україна – це «взірець» польового технологічного прогресу. Ми не боїмося експериментувати і це вирізняє нас поміж інших країн. Ми здобуваємо новий досвід та розвиваємо виробництво, дбаючи про безпеку співробітників і якість продукту.

Ми зібрали досвідчених спеціалістів в Україні, створили команду польової досконалості, яка відточує інновації на маленьких ділянках, і потім запускає їх у масштабне виробництво. Ми зростаємо, працюючи разом, йдемо до спільного успіху.

Працювати у війну – це справжній виклик для кожного. Як Corteva підтримує співробітників у напружений час?

А.А.: Ми віримо, що бізнес роблять люди, а не компанії. З самого початку війни ми зробили все для забезпечення безпеки своїх співробітників, допомогли тим, хто хотів евакуюватися, дали час для забезпечення захисту родин. Зараз ми проводимо багато тренінгів, щоб співробітники не боялися складних ситуацій: зокрема, з першої медичної допомоги, безпечної швидкої евакуації. Продовжуємо соціальну роботу в місцях присутності бізнесу. 

Також дуже цінуємо вміння співробітників отримати максимальну віддачу з необхідними навичками, шукати найкращі і найефективніші рішення. Тому ми не боїмося експериментувати і пробувати нове, особливо в умовах дефіциту ресурсів. Corteva Agriscience підтримує і створює колектив, який вміє це робити. Ми любимо те, що ми робимо, і ми робимо те, що ми любимо.

У руках наших працівників – продовольча безпека не лише цього року, але й наступних також. Тому ми дійсно дбаємо про них і забезпечуємо безперебійний процес виробництва. Демонструємо власний приклад незламності та якості, ведемо постійний контроль безпеки і ефективності, які забезпечують операційну досконалість всього процесу.

Частина наших працівників мобілізовані, знаходяться на лінії фронту, дехто поранений. Підтримуємо наших захисників регулярно. Ведемо соціальну та гуманітарну підтримку в місцях роботи та у віддалених регіонах, де цього дуже потребують. І мотивація людей працювати і досягати цілей зараз найвища. Неможливо перемогти тих, хто захищає свої домівки.

Через війну українські сільгоспвиробники зазнали багато втрат. Фізично знищені потужності та ресурси виробництва, зруйнована чи пошкоджена інфраструктура. Поля заміновані або забруднені нерозірваними снарядами. Попри все, аграрії сіють та збирають врожай. За вашими спостереженнями, з якими найбільшими складностями зараз стикаються ваші партнери-сільгоспвиробники. Як компанія допомагає їх вирішити?

А.А.: Пошкоджена інфраструктура та заміновані поля є великою проблемою. Ми працюємо на тих полях, де порівняно безпечно. Частина партнерів, з якими мали багаторічні робочі відносини, зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях, наприклад, у Запорізькій та Херсонській області. Вони в дуже складних умовах. Ми підтримуємо зв'язок, і всі як один говорять, що готові співпрацювати як тільки територія буде звільнена. Це надихає. 

Водночас ми підтримуємо тих, хто продовжує виробництво. Платимо авансові платежі, щоб забезпечити їх фінансово. На партнерських засадах розподіляємо використання техніки.  

Поєднавши можливості компанії та бажання виробників, з кожної ситуації ми намагаємося отримати максимальну ефективність. Наша технічна служба подовжує термін роботи обладнання, де це тільки можливо, – максимально недорого, але якісно. Наш завод – найбільш потужний і сучасний в Україні – ефективно працює над виробництвом насіння кукурудзи та соняшнику. 

Ніде ще не прописано, як діяти в таких екстремальних ситуаціях, тому ми знаходимо нові рішення. «Морські котики» говорять, що в критичній ситуації ви не підніметесь до рівня своїх очікувань, а впадете до рівня своєї підготовки. Я вважаю, що наша підготовка є і залишається потужною.

Ви оголошували зростання експорту в ЄС. Чи виникають логістичні складнощі з постачанням насіння за кордон? Як їх вдається вирішувати? Як справи з імпортом?

А.А.: На початку війни машини не випускали закордон. Експорт, який розпочався в січні, був призупинений. Але за останні чотири місяці (коли об'єм торгівлі України з Європою та світом зменшився з об'єктивних причин, адже деякі підприємства були вимушено закриті або знищені) ми налагодили поставки в ЄС і не мали проблем з вивозом і доступністю логістичних провайдерів. 

Було нелегко налагодити й імпорт, адже частина насіння нашим клієнтам постачається з інших заводів компанії. Але наші логісти робили все залежне від них. Також допомогли наші клієнти - коли в перші місяці війни була проблема з транспортом, вони забирали товар самотужки. Це був приклад взаємовигідного партнерства, головна задача якого – забезпечити посівну кампанію у повному розмірі та максимально вчасно. 

Зараз найбільша складність логістичної точки зору – це дощі. Переправляти техніку по чорнозему дуже складно. Але ми не зупиняємось. Щоб оптимізувати логістику, нам доводиться приймати нетривіальні рішення для надійного досягнення наших цілей. 

ТОП-3 поради аграріям щодо планування роботи у короткостроковому періоді?

А.А.:

Перше – тримати стрій і настрій. Вибір та рішення, які ми робимо зараз, можуть змінити наш бізнес на довгі роки. 

Друге – зростати, працюючи разом. У короткостроковому періоді варто звернути увагу на нішові культури, щоб вижити. Це може бути горох, озимий ріпак, гречка, гірчиця. Переглянути та оптимізувати систему добрив, ЗЗР та обробітку ґрунту.

Третє – зберігати рішучість і берегти себе. Робити все можливе для отримання нового врожаю, підтримувати Україну і ЗСУ. Намагатися виробляти по-справжньому український продукт, і пам’ятати, що Corteva Agriscience залишається «Тільки з Україною»!  

Джерело: "Агроном"

Завантажити журнальну версію статті можна за посиланням.