Publication •  02.04.2024

Третя весняна посівна. П’ять головних тенденцій агробізнесу у 2024 році

Something went wrong. Please try again later...
IMG-Dmytriev_for-intranet-Corteva-EU-UA-V1  

Експорт стабілізувався, погода сприяє аграріям, структура посівів залишається традиційною  – як змінюються підходи аграріїв, в колонці для NV.ua розповідає Олександр Дмитрієв, керівник бізнесу Corteva Agriscience в Україні.

Експорт стабілізувався, погода сприяє аграріям, структура посівів залишається традиційною  – як змінюються підходи аграріїв    Олександр Дмитрієв, керівник бізнесу Corteva Agriscience в Україні

Аграрії втретє розпочали посівну кампанію після повномасштабного російського вторгнення. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, на середину березня активно розпочали сіяти в усіх регіонах, де це дозволяють робити погодні умови. Включно з  Херсонською, Миколаївською та Одеською областями, які потерпають від постійних обстрілів.

Хоча ситуація - складна: угіддя заміновані, аграрії переживають фінансові складнощі, ринкова кон'юнктура змінилась, а співробітників не вистачає, фермери намагаються знайти шляхи розв’язання проблем. Аналізуючи тенденції ринку та настрої фермерів, можна виокремити декілька основних трендів, які визначають стан аграрного ринку навесні 2024 року.

Стабілізація зернового експорту

Останні три місяці спостерігаємо зростання експортних потужностей порівняно з аналогічним періодом рік тому. Ключову роль відіграють порти Великої Одеси та судновий хід Дунай – Чорне море, який забезпечує більш, ніж 85% загального експорту агропродукції. І він продовжує нарощувати свою частку як найбільш ефективний логістичний шлях.

Погода на стороні аграріїв

Сільське господарство, як жодна інша галузь, залежить від кліматичних умов. І вже третю весну поспіль погода на стороні фермерів. Зими доволі м`які, тож озимі культури - в непоганому стані й великих ділянок, які могли б постраждати від морозів та загинули, не фіксують в жодному регіоні. Тож фермерам не доводиться витрачати кошти на пересівання. І хоча вже друга зима була майже безсніжною, вологи достатньо. Тож весна сприяє посіву ярих культур.

Структура посівів залишається традиційною

Починаючи з 2022 року чуємо багато прогнозів на кшталт «якусь культуру вже не сіятимуть» або «посіви іншої збільшаться в рази». Втім, аналізуючи український ринок загалом, USDA (Міністерство сільського господарства США – Ред.) прогнозує, як і раніше аграрії віддаватимуть перевагу зерновим, кукурудзі та соняшнику із незначними коливаннями площ порівняно з попереднім роком. Доволі популярними лишаються соя, озимий ріпак та цукровий буряк, а далі з великим відривом йдуть решта культур – горох, ячмінь та інші. Звісно, шукаючи прибуткову культуру, фермери переорієнтуються на нетипові для себе, або нішеві культури, часто не зважаючи на кліматичні умови, наявність ринків збуту та особливості їх вирощування. І результати не завжди задовільні. Більшість фермерів продовжують орієнтуватися на збут всередині країні, який забезпечується наявністю потужної переробки, як-от, наприклад, соняшника. Або на свою відмінну експертизу в вирощуванні культури та наявність техніки та логістичної інфраструктури, як це відбувається із кукурудзою.

Аграрії орієнтуються на передові технології

Війна та близькість до фронту спонукає фермерів до ефективних рішень, які треба приймати в обмежений час. Аграрії не можуть собі дозволити помилок, мають працювати ефективно, щоб гарантовано отримати врожаї. Тому попри економічні складнощі продовжують використовувати якісне насіння та оригінальні засоби захисту рослин, віддаючи перевагу гарантованим рішенням та зводячи ризик до мінімуму. Ми знаємо це, бо працюємо з  фермерами напряму. І одними з перших доставляли продукцію на щойно деокуповані території, адже фермери готові були сіяти, щоб не втрачати сезон. Також Corteva - чи не єдина серед великих компаній ринку, яка вийшла з росії та білорусі, і аграрії звертають на це увагу.

Фермерам потрібна підтримка

Через низькі ціни на збіжжя, здорожчання добрив і палива виробники потребують додаткової фінансової підтримки. Особливо це стосується наближених до фронту чи східно-північних прикордонних районів. Наприклад, минулого року Corteva разом із фондом Говарда Баффета запустили програму забезпечення насінням малих ферм у регіонах, які найбільше постраждали від повномасштабного російського вторгнення, і побачили, який шалений попит мала ця програма у фермерів. Аналогічні думки зараз чуємо від виробників з прикордоння Сумщини, які потерпають від постійних обстрілів.

Виробники запускають спільні з фінансовими установами програми, які надають спеціальні умови кредитування або дотування посівної, що є ключовим для збереження прибутковості та продовольчої безпеки в країні.

Аграрний сектор, як і вся країна, переживає надзвичайно складні часи. Але не припиняє шукати способи подолання викликів воєнного сьогодення, щоб продовжувати працювати. Це бізнес, який допомагає залучити валютні надходження, надає робочі місця в усіх регіонах та виступає гарантом продовольчої безпеки України.